Rots maatwerk

Langgerekte natuurstenen bank
als plein-divider

In opdracht van Stadsdeel Oost en Materiaaldienst Amsterdam hebben wij in 2011 een bijzondere natuurstenen bank en natuurstenen bestrating gerealiseerd op het Timorplein. Ontwerp voor het hele plein kwam van de architect Lodewijk Baljon uit Amsterdam.

Natuursteen in de hoofdrol
Lodewijk Baljon noemt het ontwerp ‘grootstedelijk en kleinschalig tegelijk.’ Natuursteen speelt een hoofdrol in dit project. De bank die wij hebben gerealiseerd heeft twee functies. Mensen kunnen lekker gaan zitten en genieten van de omgeving. Daarnaast vormt de bank een afscheiding tussen het plein en de speeltuin.


Van 3D model naar productietekeningen
Elke natuurstenen element is uniek en tijdens de engineeringsfase in een 3D-model uitgewerkt. Uit deze 3D modellen maken we 2D productietekeningen. Hiermee vertrekken we naar onze vaste steenhouwer in China. Deze realiseert al onze natuursteenprojecten. We hebben de productie in China begeleid en de bank daar in elkaar laten zetten. Hierdoor kunnen we de vorm en lijnvoering goed controleren en waar nodig bijschaven. Vervolgens is de bank weer losgehaald en in delen verscheept naar Nederland. Zo weten we precies wat we als eindresultaat krijgen.

Dubbele fundering
Het natuursteen staat op een betonnen fundering die op haar beurt weer leunt op een fundering van 30 palen. Elk blok is met veel geduld en vakmanschap op de betonnen ondergrond gesteld. Vervolgens hebben we de blokken afgewerkt. Het is een schitterende ‘plein-divider’ geworden die de verschillende functies op het plein van elkaar scheidt. Een waar kunstwerk.

Enkele feiten & cijfers
- Gehele bank bestaat uit 45 unieke natuurstenen blokken
- Blokken staan op een betonnen kesp welke is gefundeerd op 30 palen.
- Natuursteen is de Peking Grey graniet, gevlamd afgewerkt.

Natuursteen

Wij werken met zowel Europese als Aziatische natuursteensoorten. Natuursteen heeft een grote vormvrijheid en is daarmee zeer geschikt voor maatwerkprojecte

Ook interessant:

Grote Markt Spijkenisse

MVRDV en gemeente Spijkenisse

Hof van Bern Leidsche Rijn

Lodewijk Baljon