Rots maatwerk

Bedriegertjesfontein als een ware magneet voor kinderen.

De Markt in het centrum van het Brabantse Veghel was aan vernieuwing toe. Het verouderde plein dat ruim twintig jaar geleden was aangelegd, voldeed niet meer aan de wensen van dit moment. Landschapsarchitect Martien van Osch stond voor de opdracht om bij het gefragmenteerde plein meer samenhang te creëren

Ketenpartner
In de ontwerpfase vroeg architectenbureau OSLO ons al om specialistisch advies over technische en budgettaire aspecten. Vervolgens benaderde de gemeente Meierijstad ons om ook de engineering en realisatie te verzorgen, als ketenpartner in het bouwteam.

Fontein in strakke lijn
Architect Van Osch heeft een strakke lijn ontworpen waarbinnen de fontein zijn rol mag vervullen. Om dit te bewerkstelligen is ervoor gekozen het natuursteen van het plein door te laten lopen in het fonteinenvlak. Echter doordat het fonteinenvlak gevoegd is met de fontajoint, en het overige plein niet, was een zo dun mogelijke opsluiting van het natuursteen noodzakelijk. Middels de gebogen cortenstalen randen wordt het natuursteen duurzaam opgesloten.

Succesvol bouwteam
In het bouwteam zaten we met drie andere partijen aan tafel: de architect, de aannemer en de  gemeente. De bereidheid om samen te werken was van alle kanten groot. Mede daardoor is dit project zeer succesvol verlopen.

Prijsvraag voor ontwerp afdekplaten
De fonteinen zijn gecombineerd met het retoursysteem. Hiervoor zijn maatwerk betongoten toegepast welke worden afgedekt met D400 cortenstalen platen. Deze platen zijn voorzien van een gedicht, welke middels een prijsvraag is uitgevraagd aan de bewoners van Veghel. Deze tekst is middels lasersnijtechniek uit het staal gesneden.

Verlichting van de fonteinen
De fontein wordt aangelicht door RGBW LEDverlichting welke waterdicht is. De sturing en voeding hiervan is geplaatst in de combiput, waar ook de waterzuivering, wateropslag en pompen zijn geplaatst.

Enkele feiten & cijfers
- Een strakke doorgaande lijn waarbinnen de fonteinen zijn geplaatst;
- betongoten welke zijn voorzien van cortenstalen afdekplaten voldoen aan
D400 eis.
- De fontein bestaat uit 12 spuiters en wordt ondergronds aangestuurd vanuit een combiput.

Natuursteen

Wij werken met zowel Europese als Aziatische natuursteensoorten. Natuursteen heeft een grote vormvrijheid en is daarmee zeer geschikt voor maatwerkprojecte

Ook interessant:

Anna van Buerenplein Den Haag

Van Dijk Maasland

Watertafel Da Vinciplein

Gemeente Den Bosch / Dhr. William Jans